ADD-ADHD Cyprus

Loading

Είσαι μια πολύ κουρασμένη, μαμά; 

 

 

 

 

 

 

Αν Ναι,  χρησιμοποιήστε κάποιες από τις πιο κάτω συμβουλές… 

Η ανατροφή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ είναι μια από τις δυσκολότερες δουλειές. Η εξουθένωση είναι πολύ πραγματική – και συχνή ακόμη και μεταξύ των σπουδαίων γονέων! Αν ποτέ αρχίσει να σας φαίνεται υπερβολικό, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να νιώσετε υποστήριξη, κατανόηση και πολύ λιγότερο άγχος.

Συνήθως ακούω πολλούς γονείς να λένε: “Είμαι εξαντλημένος. Έχω πάρα πολλά να κάνω και δεν έχω αρκετή βοήθεια για να χειριστώ όλα όσα έχω στο πιάτο μου. Κανείς δεν με καταλαβαίνει. “Τι μπορώ να κάνω;”

  1.  Φρόντισε τον Εαυτό σου!

Υπάρχει μόνο ένα άτομο στη ζωή που μπορείτε να ελέγξετε, και αυτό είστε εσείς. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας!

Αν δεν θέσετε τον εαυτό σας ως προτεραιότητα -σωματικά,

  • Πηγαίνετε για καφέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

συναισθηματικά και πνευματικά- θα εξαντληθείτε και δεν θα έχετε τίποτα να δώσετε. Αν αισθάνεστε ότι πάντα δίνετε, κλείστε ένα ραντεβού για τον εαυτό σας μια φορά την εβδομάδα για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί ή σας βοηθά.

  • Μιλάτε μ’ ένα ψυχολόγο,
  • Απολαύσετε το χόμπι σας
  • Φροντίστε το σώμα σας

 

  1. Επιβράδυνε τους Ρυθμούς σου και ζήσε με ηρεμία.

 Ζούμε σε μια ταραχώδη κοινωνία. Επιβραδύνετε και αποφασίστε τι μπορείτε να εξαλείψετε για να κάνετε τη ζωή σας λιγότερο αγχωτική. Για παράδειγμα, πείτε όχι σε μη κρίσιμες εργασίες στο σπίτι μερικές φορές. Χαλαρώστε στο διάβασμα των παιδιών. Κάποιες φορές κάνετε μόνο τα αναγκαία.

Ένας άλλος τρόπος για να επιβραδύνετε: Δημιουργήστε παραδόσεις: πχ Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα πηγαίνετε «πικ νικ».

Κάθε Σάββατο απόγευμα παίξετε με τα παιδιά ένα παιχνίδι που τους αρέσει.

  1. Κάρτα αξιολόγησης της μαμάς

 Για πολλά από τα παιδιά μας, οι έλεγχοι των γονιών μετράνε μόνο τα πράγματα που δεν κάνουν καλά. Φτιάξτε, λοιπόν, τη δική σας κάρτα αξιολόγησης, όπου θα μετράτε τις δεξιότητες που είναι σημαντικές για εσάς – όπως η δημιουργικότητα, συνεργασία, επιμονή, ευαισθησία ή η συμπόνια κλπ.

Τώρα, όταν το παιδί σας έρχεται στο σπίτι δυσαρεστημένο για κάτι δυσάρεστο που έγινε στο σχολείο, ακούστε το για λίγο και μετά μπορείτε να βγάλετε την δική σας κάρτα αξιολόγησης και να του θυμίσετε τις ικανότητες που έχει για να διορθώσει το λάθος του ή για να αντιμετωπίσει μια άσχημη κατάσταση. Δείξετε όλες τις φορές που λειτούργησε με πίστη στον εαυτό του και τις ικανότητες του. Θα τονώσετε την αυτοεκτίμησή του και θα του επιτρέψετε να δει τον εαυτό του με άλλο μάτι.

  1. Κοίταξε το αλλιώς!

Μερικές φορές τα παιδιά μας μας ενοχλούν. Μπορεί να είναι ξεροκέφαλα ή εριστικά, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ότι παίζουμε πάντα άμυνα. Βοηθάει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν σπουδαίες ιδιότητες, ανακατεμένες με τις αρνητικές.

Κάθε φορά που αρχίζετε να αισθάνεστε αμυντικοί, απαριθμήστε όλα τα πράγματα που σας εκνευρίζουν στο παιδί σας. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε το καθένα από αυτά και ρωτήστε: “Ποια είναι η θετική πλευρά;”. Αν είναι πεισματάρης, θαυμάστε την επιμονή του. Αν είναι εριστικό, εκτιμήστε τις ικανότητές του να σκέφτεται κριτικά. Αν είναι κλαψιάρης, εκτιμήστε την εξωστρέφεια

  1. Κάνετε ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ  (time –out)  

Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μακριά από αυτό που μας εκνευρίζει ή μας θυμώνει, για να ηρεμήσουμε και να σκεφτούμε ένα καλύτερο τρόπο αντίδρασης. Όταν το θερμόμετρο του Θυμού μας αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα και ίσως μας οδηγήσει να πούμε ή να κάνουμε κάτι που θα το μετανιώσουμε τότε είναι ώρα για να πάρουμε ένα μικρό διάλλειμα από το παιδί μας. Πηγαίνετε κάπου που θα είσαστε μόνη και εκτονώστε τα συναισθήματα σας , φωνάξετε, κλωτσάτε μια μπάλα, πλύνετε τα πιάτα….μετά σκεφτείτε τί σας προκάλεσε τον θυμό και τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα για την κατάσταση που σας θυμώνει. Είμαι σίγουρη με καθαρό μυαλό θα βρείτε καλύτερη προσέγγιση. Αν όχι συμβουλευθείτε τους ειδικούς.

  1. Μην περιστρέφετε τη ζωή σας γύρω από τα παιδιά σας

Όταν έχουμε παιδιά με αναπηρία, νιώθουμε ότι πρέπει να τα φροντίζουμε συνεχώς – και νιώθουμε ενοχές αν θέλουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Αλλά όλη η δουλειά και καθόλου παιχνίδι κάνει τη μαμά ανισόρροπη και δυστυχισμένη. Μάθετε να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας:  Κρατήστε την σχέση σας με το σύζυγο σας ζωντανή. Επιτρέψετε του εαυτού σας να απολαύσετε την παρέα ο ένας του άλλου χωρίς παιδιά γύρω σας. Προγραμματίστε  ένα ξεχωριστό δείπνο με τον σύντροφο σας. Κρατήστε ένα από τα χόμπι σας. Ζητάτε βοήθεια έτσι ώστε να έχετε λίγο χρόνο για εσάς κατά την διάρκεια της εβδομάδος.

 

  1. Ενημερώστε όσους ασχολούνται με το παιδί σας για την ΔΕΠΥ!

Λάβετε προληπτική στάση και βοηθήστε τους δασκάλους, τους φίλους ή τους συζύγους σας να καταλάβουν με τι παλεύετε εσείς και το παιδί σας και πώς μπορούν να βοηθήσουν. Όταν συναντάτε τον δάσκαλο του γιου σας, μοιραστείτε μαζί του τα πάθη και τα ενδιαφέροντά του, τα δυνατά του σημεία, τα σημεία στα οποία δυσκολεύεται και συγκεκριμένες στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο δάσκαλος. Θα δώσετε στη δασκάλα μια ειλικρινή εικόνα του γιου σας, ενώ παράλληλα θα της προτείνετε εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τον υποστηρίξει.

 

  1. Βρείτε έναν φίλο που καταλαβαίνει

Μια άλλη προοπτική βοηθάει! Βρείτε έναν καλό φίλο με ένα παιδί που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις και στηρίξετε ο ένας τον άλλον όταν το πρόβλημα γίνεται υπερβολικό. Θα δείτε ότι ο καθένας έχει τα δικά του βάρη να κουβαλήσει και τις δικές του λύσεις. Θα παίρνετε κουράγιο και θα κάνετε υπομονή όταν μοιράζεστε το πρόβλημα σας με κάποιο που μπορεί να σας καταλάβει. “Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε»

  1. Η Γνώση είναι Δύναμη! ( Knowledge is Power )

Ερευνήστε τη ΔΕΠΥ και διάφορες πρακτικές στρατηγικές για τη διαχείρισή της. Ναι, το παιδί  σας μπορεί να δυσκολεύεται με την εστίαση και την προσοχή – είναι μέρος του εαυτού του. Αλλά μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και να καταλάβετε το πρόβλημα καλύτερα: Ποια είναι κάποια εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του να εξομαλύνει κάποιες δυσκολίες του παιδιού του; Υπάρχουν πληθώρα στρατηγικών που μπορούν να λειτουργήσουν και πάνω στο παιδί σου; Αν οπλιστείτε με γνώσεις, θα νιώσετε λιγότερο συγκλονισμένη και θα είστε η καλύτερη δυνατή μαμά που μπορείτε να της είστε.

 

  1. Σταματήστε να προσπαθείτε να κάνετε όλους τους άλλους ευτυχισμένους!

Πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς   να κάνεις τον κόσμο γύρω σας τέλειο. Δεν μπορείς να το κάνεις. Μπορείς μόνο να αλλάξεις τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να βρεις την ευτυχία. Στο παιδί σου μπορείς να προσφέρεις τροφή, αγάπη, αποδοχή και γνώσεις, τίποτε άλλο. Αν εσύ είσαι γενικά χαρούμενος άνθρωπος θα προσπαθήσει να σε μιμηθεί διότι του έδειξες πώς πετυχαίνετε. Αν είσαι γκρινιάρα, κακόκεφη,  εκνευρισμένη και αγχωμένη τότε θα μάθει αυτό που του έδειξες, θα σου μοιάσει! Με το δάσκαλο που κάθεσαι τέτοια γράμματα μαθαίνεις!  

Η Ευτυχία ανήκει στον καθένα που την επιδιώκει!