Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ- ΜΕΡΟΣ Β’
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ- ΜΕΡΟΣ Β’
Γίνεται ο Εμψυχωτής και ο Καθοδηγητής του παιδιού σας!
Συμβουλή 2: Δημιουργήστε δομή και τηρήστε την!
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στην ολοκλήρωση εργασιών όταν οι εργασίες γίνονται στο ίδιο περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα να συμπληρώνετε τις εργασίες του σχολείου στον ίδιο χώρο (π.χ. το γραφείο του) με τον ίδιο τρόπο (ησυχία). Δουλειά σας είναι να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε τη δομή στο σπίτι σας, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει τι να περιμένει και τι αναμένεται να κάνει.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να παραμείνει συγκεντρωμένο και οργανωμένο;
- Ακολουθήστε μια ρουτίνα. Είναι σημαντικό να ορίσετε έναν χρόνο και έναν τόπο για τα πάντα, ώστε να βοηθήσετε το παιδί με ΔΕΠΥ να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Καθιερώστε απλές και προβλέψιμες τελετουργίες για τα γεύματα, την εργασία, το παιχνίδι και τον ύπνο. Βάλτε το παιδί σας να απλώσει τα ρούχα του για το επόμενο πρωί πριν πάει για ύπνο και βεβαιωθείτε ότι ό,τι χρειάζεται να πάρει μαζί του στο σχολείο βρίσκεται σε ένα ειδικό μέρος, έτοιμο να το αρπάξει.
- Χρησιμοποιήστε ρολόγια και χρονοδιακόπτες. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε ρολόγια σε όλο το σπίτι, με ένα μεγάλο στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει να διαβάζει και να κατανοεί την ώρα. Αν όχι διδάξετε του πως. Αφήστε αρκετό χρόνο για ό,τι χρειάζεται να κάνει το παιδί σας, όπως για παράδειγμα να διαβάσει τα μαθήματά του ή να ετοιμαστεί το πρωί ή να στρώσει το κρεβάτι του. Συζητήστε μαζί του για το χρόνο που χρειάζεται: « Η ώρα είναι 7:15, θα σου δώσω 15 λεπτά να ντυθείς. Όταν το ρολόι δείξει 7:30 πρέπει να είσαι τελειωμένος/η. Τρέξε να κερδίσεις το χρόνο!» Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για την εργασία έτσι ώστε το παιδί να συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος κυλά δεν σταματά.
- Η Γωνιά του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει ένα δικό του ήσυχο, ιδιωτικό χώρο. Μια βεράντα ή μια κρεβατοκάμαρα, όπου το παιδί νιώθει άνετα και μπορεί να πάει εκεί για ένα διάλλειμα ή για να σκεφτεί κάτι που του ζητήσατε να κάνει ή να απασχοληθεί δημιουργικά, χωρίς το άγχος του συγυρίσματος.
- Απλοποιήστε το πρόγραμμα του παιδιού σας. Είναι καλό να αποφεύγετε την αδράνεια, αλλά ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να αποσπάται περισσότερο και να “κουράζεται” αν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες μετά το σχολείο. Το πρόγραμμα μετά το σχολείο απαιτεί φαγητό –ξεκούραση- διάβασμα-παιχνίδιμπάνιο-φαγητό-ύπνος. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στις σχολικές εργασίες του παιδιού με βάση τις ικανότητες του. Εάν υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, όχι δεν θέλει, τότε κάνετε την εργασία πιο εύκολη. Ζητήστε από το δάσκαλο να προσαρμόσει την σχολική εργασία σύμφωνα με τις ικανότητες του παιδιού. (Δες Άρθρο: Σχολική εργασία και παιδί με ΔΕΠΥ)
- Βάλτε τα δυνατά σας για να είστε τακτοποιημένοι και οργανωμένοι. Οργανώστε το σπίτι σας με τρόπο φιλικό για το παιδί. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι όλα έχουν τη θέση τους και ότι έχει πρόσβαση σ’ αυτά που χρειάζεται. Δώστε το παράδειγμα με την τάξη και την οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Αποφύγετε τα προβλήματα κρατώντας τα παιδιά με ΔΕΠΥ απασχολημένα με κάτι ενδιαφέρον! Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, η αδράνεια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά τους και να δημιουργήσει χάος στο σπίτι σας. Είναι σημαντικό ακόμα και στον ελεύθερο του χρόνο να είναι απασχολημένο με κάτι που το ευχαριστεί. Έτσι δεν θα «βαρεθεί» και να κάνει κάτι απλώς για να ενεργοποιήσει την κίνηση του.
- Γράψτε το παιδί σας σε κάποιο άθλημα, μάθημα τέχνης ή μουσικής. Στο σπίτι, οργανώστε απλές δραστηριότητες που γεμίζουν τον χρόνο του παιδιού σας. Αυτές μπορεί να είναι εργασίες όπως το να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε, να παίξει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ένα αδελφάκι ή να ζωγραφίσει μια εικόνα. Προσπαθήστε να μην στηρίζεστε υπερβολικά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή/βιντεοπαιχνίδια ως γεμίσματα του χρόνου. Δυστυχώς, η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια έχουν όλο και πιο βίαιο χαρακτήρα και μπορεί απλώς να αυξήσουν τα συμπτώματα ΔΕΠΥ του παιδιού σας.
8. Το παιδί χρειάζεται ΗΡΕΜΙΑ
Οι εντάσεις της μέρας, οι δυσκολίες που συναντούμε στο μεγάλωμα ενός παιδιού με ΔΕΠΥ αλλά και άλλα πολλά μας οδηγούν σε διαφωνίες με το σύντροφο μας. Είναι κατανοητό! Αν μπορείτε, μην αφήνετε την διαφωνία να εξελίσσεται σε καυγά. Οι γονείς δεν πρέπει Ποτέ να τσακώνονται μπροστά στο παιδί. Γιατί να θέλουμε να δείξουμε τον κακό μας εαυτό στο παιδί μας;
Με το δάσκαλο που κάθεσαι έτσι γράμματα μαθαίνεις!
Συμβουλή 3: Ενθαρρύνετε την κίνηση και τον ύπνο
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά έχουν επιπλέον ενέργεια από τ’ άλλα παιδιά. Ο οργανωμένος αθλητισμός και άλλες σωματικές δραστηριότητες μπορούν να τα βοηθήσουν να εκτονώσουν την ενέργειά τους με υγιείς τρόπους και να εστιάσουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένες κινήσεις και δεξιότητες. Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι ατελείωτα: βελτιώνει τη συγκέντρωση, μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος και προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το πιο σημαντικό για τα παιδιά με ελλείμματα προσοχής, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η άσκηση οδηγεί σε καλύτερο ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ. Βρείτε ένα άθλημα που θα αρέσει στο παιδί σας και που ταιριάζει στα δυνατά του σημεία.
Οι δραστηριότητες στη Φύση έχουν πολλά οφέλη για στα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ επωφελούνται από το να περνούν χρόνο στη φύση. Τα παιδιά βιώνουν μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ όταν παίζουν σε ένα πάρκο γεμάτο γρασίδι και δέντρα από ό,τι σε μια τσιμεντένια παιδική χαρά. Λάβετε υπόψη σας αυτή την πολλά υποσχόμενη και απλή προσέγγιση για τη διαχείριση της ΔΕΠΥ. Ακόμη και στις πόλεις, οι περισσότερες οικογένειες έχουν πρόσβαση σε πάρκα και άλλα φυσικά περιβάλλοντα. Συμμετέχετε με τα παιδιά σας σε αυτή την “πράσινη ώρα” – θα πάρετε και εσείς μια πολυπόθητη ανάσα φρέσκου αέρα για τον εαυτό σας.
ΔΕΠΥ και ύπνος
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να κάνει οποιονδήποτε λιγότερο προσεκτικό, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται τουλάχιστον τον ίδιο ύπνο με τους μη επηρεασμένους συνομηλίκους τους, αλλά τείνουν να μην παίρνουν αυτό που χρειάζονται. Τα προβλήματα προσοχής τους μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και δυσκολία στον ύπνο. Η συνεπής, πρώιμη ώρα ύπνου είναι η πιο χρήσιμη στρατηγική για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, αλλά μπορεί να μην το λύσει εντελώς.
Βοηθήστε το παιδί σας να ξεκουράζεται καλύτερα δοκιμάζοντας μία ή περισσότερες από τις παρακάτω στρατηγικές:
- Μειώστε το χρόνο μπροστά στις οθόνες στο ελάχιστο, ίσως (30 λεπτά τη μέρα και μια ώρα το Σαββατοκύριακο) και αυξήστε τις δραστηριότητες και τα επίπεδα άσκησης του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Εξαλείψτε την καφεΐνη από τη διατροφή του παιδιού σας και μειώστε τη ζάχαρη στη διατροφή του και ιδίως πριν από τον ύπνο.
- Βρείτε πιο ήσυχες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, διάβασμα ή ήσυχο παιχνίδι για να μειώσετε το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού, για μια ώρα περίπου πριν από τον ύπνο.
- Περάστε δέκα λεπτά αγκαλιά με το παιδί σας. Αυτό θα οικοδομήσει μια αίσθηση αγάπης και ασφάλειας, καθώς και θα προσφέρει χρόνο για να ηρεμήσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του.
- Για να ηρεμήσετε το παιδί πριν πάει για ύπνο διαβάστε μαζί ένα παραμύθι ή ακούστε μουσική.
- Χρησιμοποιήστε λεβάντα ή άλλα αρώματα στο δωμάτιο του παιδιού σας. Το άρωμα μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το παιδί σας.
- Χρησιμοποιήστε κασέτες χαλάρωσης ως υπόβαθρο για το παιδί σας όταν αποκοιμιέται. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων ήχων της φύσης και ηρεμιστικής μουσικής. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά βρίσκουν τον “λευκό θόρυβο” να ηρεμεί. Μπορείτε να δημιουργήσετε λευκό θόρυβο βάζοντας ένα ραδιόφωνο σε στατικό ή βάζοντας σε λειτουργία έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα.
- Απολαύσετε μαζί ένα ζεστό ρόφημα όπως τσάι γλυκάνισου ή ζεστό κακάο με ελάχιστο μέλι λίγο πριν τον ύπνο. Φυσικά μόνο όταν το επιθυμεί.
- Ότι και να αποφασίσετε να κάνετε από τα πιο πάνω πρέπει να το κάνετε ρουτίνα. Οι συχνές εναλλαγές στην ρουτίνα του παιδιού με ΔΕΠΥ το αναστατώνουν.
Συγγραφέας : Δώρα Κώστα
Εγκεκριμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος BSc. , B. ED.
Ειδική παιδαγωγός, Σύμβουλος εξαρτήσεων , 99635699