Πως να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ- Μέρος Α’:
Πως να βοηθήσετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ- Μέρος Α’:
ΜΕΡΟΣ – Α
Έχεις παιδί με ΔΕΠΥ;
Το παιδί σας έχει διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας; Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του και να αντιμετωπίσετε τις συνήθεις προκλήσεις της ΔΕΠΥ. Επανδρωθείτε με υπομονή και ακολουθάτε τις πιο κάτω συμβουλές.
Η ζωή με ένα παιδί ή έφηβο με Ελλειμματική Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ ή ΔΑΔ) μπορεί να είναι γεμάτη δυσκολίες που οδηγούν μερικές φορές στην απόγνωση. Αλλά ως γονέας μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις καθημερινές προκλήσεις, να διοχετεύσει την ενέργειά του σε θετικούς τομείς και να επανέλθει η ηρεμία στην οικογένειά σας.
Όσο νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια αντιμετωπίζετε τα προβλήματα του παιδιού σας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει για επιτυχία στη ζωή του.
Γονιός Και Συντονιστής
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν γενικά ελλείμματα στις εκτελεστικές λειτουργίες: την ικανότητα να σκέφτονται και να σχεδιάζουν εκ των προτέρων, να οργανώνονται, να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους και να ολοκληρώνουν εργασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβετε τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου, παρέχοντας επιπλέον καθοδήγηση, ενώ το παιδί σας αποκτά σταδιακά τις δικές του εκτελεστικές δεξιότητες.
Αν και τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ μπορεί να είναι άκρως εξοργιστικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί που σας αγνοεί, σας ενοχλεί ή σας φέρνει σε δύσκολη θέση δεν ενεργεί εσκεμμένα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ θέλουν να κάθονται ήσυχα- θέλουν να κάνουν το δωμάτιό τους τακτοποιημένο και οργανωμένο- θέλουν να κάνουν ό,τι τους λέει ο γονιός τους – αλλά δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν για να τα καταφέρουν. Η δική σας απογοήτευση από μια ανεκπλήρωτη δουλειά τους είναι και δική τους.
Αν έχετε στο μυαλό σας ότι η ΔΕΠΥ είναι εξίσου απογοητευτική για το παιδί σας, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ανταποκριθείτε με θετικούς, υποστηρικτικούς τρόπους. Με υπομονή, συμπόνια και άφθονη υποστήριξη, μπορείτε να διαχειριστείτε την παιδική ΔΕΠΥ, απολαμβάνοντας παράλληλα ένα σταθερό, ευτυχισμένο σπίτι.
Η ΔΕΠΥ και η οικογένειά σας
Για να μπορέσετε να γίνετε με επιτυχία γονέας ενός παιδιού με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον αντίκτυπο των συμπτωμάτων του παιδιού σας στην οικογένεια ως σύνολο. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν μια σειρά από συμπεριφορές που μπορούν να διαταράξουν την οικογενειακή ζωή.
Συχνά δεν “ακούνε” τις γονικές οδηγίες, οπότε δεν τις υπακούν. Είναι αποδιοργανωμένα και αποσπάται εύκολα η προσοχή τους, αφήνοντας τα άλλα μέλη της οικογένειας να περιμένουν. Ή ξεκινούν έργα και ξεχνούν να τα τελειώσουν – πόσο μάλλον να τα καθαρίσουν. Τα παιδιά με προβλήματα παρορμητικότητας συχνά διακόπτουν συζητήσεις, απαιτούν την
προσοχή σε ακατάλληλες στιγμές και μιλούν πριν σκεφτούν, λέγοντας πράγματα χωρίς τακτ ή ενοχλητικά. Συχνά είναι δύσκολο να τα βάλεις στο κρεβάτι και να κοιμηθούν. Τα υπερκινητικά παιδιά μπορεί να κάνουν το σπίτι άνω κάτω ή ακόμη και να θέτουν τον εαυτό τους σε σωματικό κίνδυνο.
Τι γίνεται με τ’ άλλα παιδιά σας;
Λόγω αυτών των συμπεριφορών, τα αδέλφια των παιδιών με ΔΕΠΥ αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις. Οι ανάγκες τους συχνά λαμβάνουν λιγότερη προσοχή από εκείνες του παιδιού με ΔΕΠΥ. Μπορεί να επιπλήττονται πιο έντονα όταν κάνουν λάθη και οι επιτυχίες τους μπορεί να επιβραβεύονται λιγότερο ή να θεωρούνται δεδομένες. Μπορεί να επιστρατεύονται ως βοηθοί γονέων – και να κατηγορούνται αν το αδελφάκι με ΔΕΠΥ συμπεριφέρεται άσχημα υπό την επίβλεψή τους. Ως αποτέλεσμα, τα αδέλφια μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αγάπη τους για τον αδελφό ή την αδελφή με ΔΕΠΥ αναμειγνύεται με ζήλια και δυσαρέσκεια.
Οι απαιτήσεις της παρακολούθησης ενός παιδιού με ΔΕΠΥ μπορεί να είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλητικές. Η ανικανότητα του παιδιού σας να “ακούσει” μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αυτή η απογοήτευση σε θυμό – ακολουθούμενη από ενοχές για το γεγονός ότι είστε θυμωμένοι με το παιδί σας. Η συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να σας κάνει ανήσυχους και αγχωμένους. Η συμπεριφορά του παιδιού με ΔΕΠΥ, μερικές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αποδεκτή ακόμα και από τους γονείς του.
Για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ανατροφής ενός παιδιού με ΔΕΠΥ, πρέπει να είστε σε θέση να κατακτήσετε έναν συνδυασμό συμπόνιας και συνέπειας. Το να ζείτε σε ένα σπίτι που παρέχει τόσο αγάπη όσο και δομή είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί ή έναν έφηβο που μαθαίνει να διαχειρίζεται τη ΔΕΠΥ.
Συμβουλή 1: Μείνετε θετικοί και υγιείς
Ως γονέας, δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για τη συναισθηματική και σωματική υγεία του παιδιού σας. Έχετε τον έλεγχο πολλών από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα συμπτώματα της διαταραχής του παιδιού σας.
Διατηρήστε μια θετική στάση: Τα καλύτερα εφόδιά σας για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ΔΕΠΥ είναι η θετική σας στάση και η κοινή λογική. Όταν είστε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, είναι πιο πιθανό να μπορέσετε να συνδεθείτε με το παιδί σας, βοηθώντας το να είναι και αυτό ήρεμο και συγκεντρωμένο.
Σκεφτείτε τις καταστάσεις κάτω από την προοπτική ΤΗΣ ΔΕΠΥ: Να θυμάστε ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας σχετίζεται με μια διαταραχή. Τις περισσότερες φορές δεν είναι σκόπιμη. Κρατήστε την αίσθηση του χιούμορ σας. Αυτό που είναι ντροπιαστικό σήμερα μπορεί να είναι μια αστεία οικογενειακή ιστορία σε δέκα χρόνια από τώρα.
Μην ιδρώνετε για τα μικρά πράγματα και να είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς. Μια αγγαρεία που έμεινε ατέλειωτη δεν είναι και τόσο μεγάλη υπόθεση όταν το παιδί σας έχει ολοκληρώσει άλλες δύο συν την εργασία της ημέρας. Αν είστε τελειομανής, όχι μόνο θα είστε διαρκώς δυσαρεστημένοι, αλλά και θα δημιουργείτε απίθανες προσδοκίες για το παιδί σας με ΔΕΠΥ.
Πιστέψτε στο παιδί σας: Σκεφτείτε ή φτιάξτε μια γραπτή λίστα με όλα όσα είναι θετικά, πολύτιμα και μοναδικά στο παιδί σας. Πιστέψτε ότι το παιδί σας μπορεί να μάθει, να αλλάξει, να ωριμάσει και να πετύχει. Επαναβεβαιώστε αυτή την εμπιστοσύνη σε καθημερινή βάση καθώς βουρτσίζετε τα δόντια σας ή φτιάχνετε τον καφέ σας.
Χαρούμενος Γονιός = Χαρούμενο παιδί: Ως πρότυπο του παιδιού σας και ως η πιο σημαντική πηγή δύναμης, είναι ζωτικής σημασίας να ζείτε μια υγιή ζωή. Αν πάθετε υπερκόπωση ή έχετε ξεμείνει από υπομονή, κινδυνεύετε να χάσετε τη δομή και την υποστήριξη που έχετε δημιουργήσει τόσο προσεκτικά για το παιδί σας με ΔΕΠΥ.
Αναζητήστε υποστήριξη. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε στην ανατροφή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Μιλήστε με τους γιατρούς, τους θεραπευτές και τους δασκάλους του παιδιού σας. Γίνετε μέλος μιας οργανωμένης ομάδας υποστήριξης για γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ. Αυτές οι ομάδες προσφέρουν ένα φόρουμ για να δίνετε και να λαμβάνετε συμβουλές και παρέχουν ένα ασφαλές μέρος για να εκτονώνετε τα συναισθήματά σας και να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας.
Κάντε διαλείμματα. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι θαυμάσιοι στο να προσέχουν το παιδί για λίγο, έτσι ώστε να πάρετε μια ανάσα. Βρέστε ένα ασφαλισμένο μέρος όπου το παιδί θα περάσει ευχάριστα το χρόνο του και εσείς θα ξεκουραστείτε. Το χρειάζεστε!
Φροντίστε τον εαυτό σας. Να τρώτε σωστά, να ασκείστε και να βρίσκετε τρόπους να μειώνετε το στρες, είτε αυτό σημαίνει να βγείτε για ένα καφέ με τους φίλους σας, ή απλά να κάνετε ένα βραδινό μπάνιο, είτε να δημιουργήσετε κάτι που σας αρέσει. Αν αρρωστήσετε, αναγνωρίστε το και ζητήστε βοήθεια.
Συγγραφέας
Δώρα Κώστα
Εγκεκριμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος BSc. , B. ED.
Ειδική παιδαγωγός, Σύμβουλος εξαρτήσεων, 99635699